Tematica expozitionala este un joc de cuvinte, „belonging” referindu-se la “a fi in locul potrivit, a apartine unui loc sau grup, a te integra in mod natural“, pe cand varianta la plural “belongings” denota bunurile, obiectele personale pe care le detinem. La un prim nivel, tematica aduce in discutie granita intre sine si lucrurile pe care le numim „ale noastre”, analizand de asemenea si acele bunuri care, dincolo de utilitatea sau aparenta functie exterioara, ajung purtatoare de mesaj, simboluri ale identitatii individuale si culturale si conecteaza trecutul de viitor. Intr-o perioada in care atentia este indreptata cu predominanta asupra consumerismului si excesului de lucruri de care ne inconjuram, proiectul abordeaza momentele de selectie si renuntare la acestea si de negociere in momentul plecarii dintr-un loc.
Numeroase proiecte jurnalistice si artistice recente au surprins imagini ale bagajelor si obiectelor aduse de imigranti si refugiati. Printre lucrurile utile calatoriei, nu sunt rare obiectele cu semnificatie emotionala – fotografii, un ceas sau o bijuterie primita de la cineva drag, o carte, o jucarie. Ele depasesc statutul de simple obiecte, capatand o viata proprie si purtand un puternic mesaj. Obiectele si povestea lor devin, astfel, organic inlantuite. Mai mult decat atat, ele se transforma intr-o temelie a identitatii proprii – cand locul si oamenii din jurul lor se schimba, posesiile sentimentale pastreaza un liant cu trecutul.
9 designeri au fost invitati sa isi dezvolte colectiile pornind de la obiecte pe care le-ar lua cu ei daca ar fi nevoiti sa-si paraseasca locuintele pentru totdeauna. Expozitia a fost prezentata in 2019 in cadrul Joya Barcelona si Milano Jewelry Week.
Expozitie organizata de Asociatia Assamblage
Curator: David Sandu
Display design: Vera Davidescu
Designeri expozanti: Andreia Gabriela Popescu, Diana Tobosaru, Gena Tudor, Mihaela Ciocalteu, Silvia Cruceru, Renata Dragusin, Arina Nitulescu, Cleopatra Cosulet, Ludmila Buga.