Banchiza Urbana #7 - Cum a devenit hip sa te faci bijutier

Screenshot (87).png

Bijuteria românească de autor a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai hip. Ce s-a întâmplat?

Aflată la intersecția între zona culturală și cea a designului, bijuteria de autor este o artă tânară și un mod de exprimare creativă care încă mai are nevoie să fie prezentat și explicat. Acest lucru este cauzat și de sistemul clasic din școală, care nu ne învață că bijuteria este un mediu de exprimare artistică și o profesie viabilă – că, pe lângă posibilitatea de a deveni pompier, polițist, medic sau avocat putem fi și …. autor de bijuterie contemporană :) Astfel, bijuteria de autor a evoluat în ultimii ani în absența unor instituții academice, această breaslă creativă emergentă fiind generată și promovată de inițiative educative private.

Credem că bijuteria că proiect creativ este extrem de atractivă. E un artefact asociat corpului uman, dar care în același timp nu e condiționat de funcționalitatea purtării lui și reprezintă cu siguranță o provocare pentru mulți creativi și iubitori de artă și design. Bijuteria de autor românească se remarcă în special prin poveste și concept, cât și prin originalitate, experiment și efervescență creativă în ceea ce privește designul, materialele și tehnicile de lucru.

Screenshot from 2017-06-20 12-26-35.png


De ce ar fi interesant pentru cineva pasionat de bijuterie să urmeze cursurile Școlii de bijuterie Assamblage?

Un demers continuu de aproape șapte ani poziționează Assamblage ca una dintre puținele opțiuni de formare viabile din România în domeniul bijuteriei contemporane. Formarea tehnică a unui creativ este direct proporțională cu ceea ce va putea exprima în viitor. Vocabular și gramatică- asta și-a propus Assamblage, încă de la început.

Dacă ar fi să asociem un cuvânt școlii Assamblage, acesta ar fi FUNCȚIONAL. Sistemul de cursuri și workshop-uri în format intensiv adresate creativilor s-a dovedit extrem de fertil, oferind lucruri clare, simple și cu un grad mare de generalitate din care fiecare să extragă exact ceea ce are nevoie. Cursurile sunt însoțite ulterior de asistență, mentoring, practică în atelierul școlii, servicii de furnizare de materiale și multe alte lucruri care au făcut posibil ca cei interesați de domeniu să aibă la îndemână răspunsuri la multele întrebări care apar la fiecare început de drum.

Ce oportunități există acum în România pentru un absolvent al Școlii Assamblage?

În acest moment există deja o piață incipientă pentru designul de bijuterie și pentru bijuteria de autor. Există concept store-uri, galerii de artă, muzee și magazine online care valorizează bijuteriile aduse la lumină de către noii designeri și autori. Din ce în ce mai multe târguri și proiecte culturale de anvergură invită și stimulează prin lansarea de teme dedicate pe toți cei interesați să se exprime în aceast limbaj. Și nu în ultimul rând, există o piață din afară României care este mult mai veche și mai structurată, dar care a apreciat și asimilat foarte rapid designerii români emergenți.

Prin intermediul Assamblage Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, peste 45 designeri au avut deja acces la proiecte naționale și internaționale de anvergură precum Lodon Fashion Week, Romanian Design Week, Joya Barcelona și Designblok – Prague Design and Fashion Week.


Care ar fi următoarele date de întâlnire urbană cu designerii absolvenți de la Assamblage?

Pentru prima parte a anului, proiectele la care am început să lucrăm adună o secțiune de “Emerging Designers” în cadrul târgului de bijuterie contemporană Autor 2017, un proiect special dedicat Romanian Design Week 2017 și o itinerare a instalației FOUND.LOST.FOUND la Lisabona. Lansăm de asemenea în curând și proiectul cultural CAMERA LUCIDA, care va propune o dimensiune experimentală a designului etic și o restabilire a bijuteriei ca formă de educație emoțională și liant social și care va avea o latură foarte activă de implicare a publicului urban.