Camera Lucida @ Designblok Prague Design and Fashion Week 2017
Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea Assamblage (Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană) la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017 cu proiectul CAMERA LUCIDA.
CAMERA LUCIDA este un proiect cultural dedicat celebrării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial și are scopul de a promova bijuteria contemporană românească ca formă de artă de sine-stătătoare, autentică, diversă și complexă.
Andreia Gabriela Popescu, Cleopatra Cosuleţ, Anayd Blu by Diana Toboşaru, JUls by Teodora Rus, Life in Mono by Tana Enedi şi Diana Pantea sunt artiştii care, alături de curatorul David Sandu, arhitecta Ioana Ardelean şi coordonatoarea artistică Valentina Buzamurga, propun încurajarea diversificării ofertelor culturale în ceea ce privește conținutul artistic, genurile culturale, spațiile de consum cultural, canalele de distribuție și mijloacele tehnice, precum și susținerea inovării, experimentului și căutării formelor alternative de exprimare artistică.
Designblok Prague Design and Fashion Week 2017 este cel mai mare eveniment de design şi modă din Europa Centrală şi se va desfăşura în perioada 26-30 Octombrie în cadrul complexului Výstaviště Holešovice din Praga, Republica Cehă. Ediția din acest an are ca partener Clusterul EUNIC de la Praga, beneficiind de susținerea majorităţii institutelor şi centrelor culturale din Praga.
Bijuteria si formele de artă devin astfel modalități de comunicare vizuală și de educație emoțională, reclamându-și rolul activ în observarea, criticarea și influențarea contextului social si istoric. „Acesta este o oportunitate de a reconsidera viața publică a bijuteriei. Deși poate părea în contradicție cu natura intimă a acesteia, trebuie să reflectăm asupra misiunii bijuteriei contemporane de a relaționa într-o manieră critică cu lumea înconjurătoare. Nu este vorba doar despre a bifa o căsuță de corectitudine politică. Este o dimensiune experimentală a designului etic care pune sub observație preconcepțiile. Asistăm acum la o lărgire a viziunii artistice și a unui context care permite bijuteriei să revină la rolul ei cotidian – de instrument util, liant social și apel la acțiune – nu doar ca o evidență a individualului, cât și un semn de schimbare la nivel mai larg.” Kevin Murray - Signs of Change: Jewellery Designed to Make a Better World